Makten sitter i orden…

Psykisk misshandel sätter otroliga spår i din själ i den utsattes kropp, att få höra att du är dålig på de flest sätt som finns gör något med oss människor. Att höra att du är ful, äcklig, psykisk sjuk, bortskämd snorunge, eller att du inte duger till städning, som flickvän, som mamma eller att du är en otroligt dålig människa, det gör något med en människa och din själ, för det som händer med många kan jag tänka mig är att man börjar tvivla på sig själv, man känner att man måste överprestera för att duga, glömma bort sig själv för att duga, jag tror att många tappar sin värdighet i det man tror är kärleken men sanningen är att man tappar bort sig själv på vägen.

Den kraftiga ångesten att inte duga gör något med dig, att hela tiden inte få försvara sig gör dig otroligt desperat, att inte få upprättelse i samtalen med människan som gör dig illa, tar sönder dig, jag tror att många tappar bort sig själva i dåliga relationer. Om du finns där ute, du människa som inte lämnat den relation som ger ditt bästa jag, den relation som får dig att mest vara ledsen om jag kan nå ut till dig så nu i efterhand för varje år som går så tror jag att det är en längre väg tillbaka till ditt jag, till ditt bästa mående, jag önska att jag hade någon vid min sida när jag genomgick våld i nära relation som kunde hjälpa mig att förstå, förstå vilket värde du har, att du har rätt till ett liv utan våld, att du är en viktig person, att du kan stå upp för dig själv,för det han gör mot dig är FEL!!!! att det inte är normala förhållanden, ingen människa ska bli fråntagen något i en relation utan en relation är till för att dela något vackert, att dela ett liv med en person som är glad att se dig växa, som kan känna glädje när du når framgång.

I en relation är det viktigt att alltid bli respekterad, att aldrig bli kallad en massa fula ord, att bli lyssnad på och att få tala till punkt. Jag skulle kunna sitta och skriva hela dagen vad som inte är ok och vad en god relation verkligen är, men jag ska fatta mig kort det viktiga är att berätta för våra barn vilket värde de har, att de är viktiga, speciella, lära dem vad självrespekt är och vikten att kunna säga stopp!!!!!

jag tror på att ett barn behöver få känna sig älskad, sedd och bekräftad, de ska också få bli respekterade samtidigt som de behöver tydliga gränser, för ett barn utan gränser under många år skulle jag tro känna sig mindre älskad, barn mår bra av regler och vi vuxna behöver vara BRA FÖREBILDER för hur kommer samhället att se ut om vi fortsätter på samma spår vi är idag, hur kommer dessa barn må som får göra som dom vill, barn som inte blir lyssnade på, barn som inte blir visade respekt eller blir utsatta för våld medans vi vuxna ser på???????????????????????????????????????????????????

Vi vuxna har ett ansvar över oss själva att vi ska visa våra barn att vi blir respekterade, om vi lyssnar på dem så kommer dom till slut att lyssna på oss, vi har många delar vi behöver visa dem varje dag för att de ska få ett bättre liv, en bättre självkänsla, självförtroende med ett bättre liv menar jag att ett barn eller en vuxen ska slippa att bära på det mörker i oss som vi får av våld i alla slag, att slippa ställa dem där frågorna vi aldrig kommer att få svar på, att få frid i själen och slippa vara trasig.

Vi behöver säga stopp och börja prata

Ett barn behöver få höra: jag älskar dig, du är viktig och speciell. Dom orden kommer att sitta djupt i dem och kommer bara att göra dem gott <3

MEN det finns föräldrar där ute som väljer att tala om för sina barn att de är jobbiga, att de inte duger som dom e, att de inte ska gråta, att de tjocka. Det finns föräldrar där ute som väljer att skrämma sina barn så kraftigt att de skadar barnen, det finns föräldrar som väljer att slå sina barn, häller flaskor med vatten över dem inomhus när familjen ser på, de som puttar barnen så kraftigt att de slår sig, eller slår dem på armarna så de får blåmärken ibland och ibland slår dem utan att vi andra ser, ibland så stänger en del föräldrar in sina barn, släcker lampan och berättar att zombisarna ska äta upp dem.

Det finns föräldrar som väljer att kasta sten på sina barn när de vill vara ifred, de finns dom föräldar som talar om för barnen att man inte får berätta att tex pappa slagits för någon annan vuxen eller personal på skola, dagis, en del föräldrar puttar ner barnren från höga sängar och står och stirrar på barnen medans de gråter och skrattar och säger att de barnen är psykon, det finns dom föräldrar som slår sina barn med tv spels överdrag!

Vad händer med dessa barn? Varför finns det inte bättre rutiner för våld i nära relation, varför är inte lagarna anpassade efter barn och kvinnor som är utsatta för våld och hot? Vem är det som kan hjälpa till med en förändring?

Jag kommer i alla fall aldrig att sluta skriva och berätta, jag kommer att göra mitt yttersta för förändring till det bättre, jag kommer att försöka vara den bästa medmänniskan jag kan, tillsammans gör vi skillnad, tillsammans tror jag att vi kan skapa en förändring, vilka är med?

Hjälp till att skydda barnen, barnen har rätt till en uppväxt utan våld!!