Någon lät mig titta på en teckning från en flicka som utsatts för våld av sin pappa, den bilden försvinner inte från min näthinna, men hur mår flickan?

Det är många som hör av sig och berättar sin historia, det finns många där ute som har varit utsatta för våld i nära relation, wow vilken styrka ni har att ni valde att lämna !!!!

Det krävs en enorm styrka och ett stort mod att lämna en relation där man varit utsatt för våld av olika slag. Ni är grymma som vågar och vågar att berätta.

Det som jag tror händer är att man sakta men säkert blir nedbruten, jag tror att det börjar i orden, sakta men säkert ser personen till att den ska känna sig mindre och mindre, man ska känna sig osäker och utvald av personen. Jag tror att många förövare vill att man ska känna sig värdelös och tacksam att han eller hon vill vara ihop med en, i många fall tror jag också att man vill att personen blir mer ensam och få sämre relationer till sin familj och vänner, inte i alla fall utan jag tror att det förekommer ofta.

Jag tror inte på det gamla ordvalet man hörde förr: att man ska lämna när man får första slaget, NEJ man ska lämna långt innan… långt innan!

Vi behöver prata om detta med våra ungdomar, prata om sitt egna värde,självrespekt. Du är värd att bli behandlad med respekt och vad innebär det då, jag tror att det är viktigt att förklara med olika exempel att respekt innebär att man ska få prata till punkt, att ingen ska kalla dig fula ord, ingen ska slåss eller kasta saker omkring er. Det är inte ok att kontrollera en annan person eller bli kontrollerad, vad innebär det att man kontrollerar någon? kan det vara så att den vill veta vart du är under dagen, kollar dina sms, tittar igenom väska,vill bestämma hur du ska klä dig eller ge dig orsaker varför du inte ska gå ut och ha kul med vänner. Jag tror att svartsjuka är en stor anledning till att personer väljer att kontrollera sin partner, det finns så många varningssignaler vi borde prata med våra ungdomar om, vi föräldrar och medmänniskor borde vara proaktiva och ligga steget före och ge ungdomar verktyg, kan vi dela med oss av våra kunskaper till de yngre?

Vad händer med barnen som växer upp i våld?

Teckningen jag fick se, fick mig verkligen att förstå mer än bara ord, den gav mig också en beskrivning av känslor genom barnens ögon. Den flickan brottas med mycket ångest, mycket skam och skuld även fast hennes mamma har varit helt fantastisk och berättat för flickan att hon är älskad och värdefull varje dag, mamman har tröstat och inte lagt några egna värderingar till sitt barn utan mamman har försökt att stötta och ge kärlek men det har har inte räckt !!!!!!!!!! Det har inte räckt eftersom att flickan fått höra av sin pappa att hon är fel och dålig på olika sätt, blivit utsatt för kränkningar och våld. Så hur kan vi i samhället få antalet att bli mindre?

Hur kan samhället arbeta för att minska våldet/kränkningar mot kvinnor/flickor för vi har ju mänskliga rättigheter?!!!!

Jag tänker ofta på flickan och önskar att jag kunde ta bort smärtan och utsattheten från barn, ett barn ska ha rätt till en barndom utan våld…